Elektro bicykel zblízka: zaostri na motor i detaily

Elektro bicykel poháňa motor napojený na pedále. Na rozdiel od motorky ťa e-bike teda neušetrí šliapaniu, povedzme ale, že ti s tým pomôže. Ako moc, to si nastavíš na prehľanom displeji kedykoľvek behom jazdy. 

Šťavu elektromotoru dodává akumulátor uložený v ráme, to z e-bajku robí na pohľad byteľnejší kúsok. Dojazd elektro bicykla je daný kapacitou akumulátora, ktorá sa meria vo watthodinách: s nabušenými 7200 Wh pri nižším využitím asistencie môžeš mať dojazd až 150 km. Jedno nabitie ťa pritom bude stáť cca 20 Centov, a to sa oplatí ;). 

Špičkou na trhu predstavujú elektro bicykle nemeckej značky Raymon, ktoré v sebe ukrývajú výkonný a spoľahlivý motor s dlhou životnosťou.

Ako moc pomáhá elektromotor

Ako funguje elektromotor na bicykli nie je veľká veda – čím viac šliapeš do pedálov, tým viac prípomoci ti motor poskytne. Maximálne hodnoty dosahují 25 km/h, vyššiu rýchlosť európska legislatíva totiž nepovoľuje. 

Asistované šliapanie si ovládáš podľa svojej potreby na ovládaciom panele na riadidlách, na ľahkých úsekoch ju môžeš aj vypnúť a e-bike tak premeniť v bežný bicykel

Ako správne používať elektro bicykel, aby sa z neho stal tréningový partiak.

Hlavným důvodom, prečo si zadovážiť elektro bicykel, je uľahčiť si posun na ďalší level v jazde, a to ako u starších, za to skúsenejších cyklistov, ktorí s chcú vrátiť na kopce, tak u začiatočníkov, ktorí s tými aktivnejšími chcú držať krok aj v protivetre, alebo pri strmom stúpaní.

Bajkeri v nejlepších rokoch a forme volí elektro bajk ako doplnokový kúsok, ktorý im umožní zajazdiť si v ešte drsnejších podmienkach, objaviť obtiažne prístupné terény bez obav z vyčerpania, ale aj plne sa sústrediť na ovládanie bajku v technickom teréne bez únavného udržovania rýchlosti, alebo zdolávania prevýšenia. 

Zvoľ si správný typ elektro bicykla

Spokojnosť s e-bikom ti zaručí jeho správný výber. Naslúchaj svojmu bikerskému srdcu: chceš zdolávať horské traily, potrpíš si na dlhé treky, alebo preferuješ výlety v menej náročnom teréne? Vyber si z:

Celoodpružený elektro bicykel NS Bikes E-Fine 2

eMTB Raymon HardRay E 7.0 White 29"

  • Trekingový elektro bicykel, to sú široké plášte, vysoký komfort a stabilita ako pri jazde po meste, tak pri zdolavaní kopcov a na dlhých výjazdoch.

Trekingový elektro bicykel Raymon TourRay 6.0 Anthracit Red

  • Gravel elektro bicykel ťa prekvapí svojou všestrannosťou. Vďaka širokým plášťom so špecifickým dezénom si to na gravel e-biku posvištiš pekne po ceste a po štrku. V pohode naň namontuješ trebár nosič na bicykel , alebo ho vybavíš cyklo brašňou

Elektro bicykel Raymon GravelRay E 7.5

Zoznam sa s tým, čo je gravel bike, až vieš, čo od tohoto typu bicykla čakať.

Aj na elektro bicykel sa poriadne vybav 

Aj na elektro bicykli sa môžeš poriadne zapotiť, preto sa naň správne vybav. Napovie ti počasie, naplánovaná trasa a náš článok MTB začátky: vybavení na kolo, které ti nesmí chybět. Zo štýlových must-have kúskov sa zameraj primárne na cyklo obuv, nielen na e-biku ťa podržia topánky Five Ten , alebo First Degree

Plánuješ si kúpiť elektro bicykel, alebo výbavu a zaujma ťa toho viac? Napiš nám na info@topontrail.sk, radi ti poradíme.